HistorieKoude oorlog

Het was strikt geheim. Vragen werden niet gesteld en het terrein was uiterst verboden. Het zijn de jaren ’60. De tijd van de grillige Koude Oorlog, een periode van gewapende vrede tussen het communisme en de kapitalistische wereld. De tijd van onrust en onwetendheid.

IJssellinie

Wat verborgen werd, was de IJssellinie, een militaire verdedigingslinie die in het diepste geheim werd aangelegd. Met een dam, verschillende sluizen en bunkers zouden we onszelf beschermen tegen een eventuele invasie van de Russen. Bij gevaar zou de IJssellinie in werking worden gezet en zou een enorm gebied van Zwolle tot aan Nijmegen onder water worden gezet. Zelfs Duitsland zou niet gespaard blijven en zou onder water lopen bij grote waterafvoer. Er werd gesproken over een evacuatie van 410.000 personen.

Geheimhouding

Bewoners wisten dat er van alles loos was, maar ondanks deze grote operatie werd de strikte geheimhouding pas eind 1990 opgeheven. Toen pas werd bekend bij bewoners wat er zich destijds allemaal had afgespeeld en wat de impact zou zijn geweest bij het in werking zetten.

Onrust in Olst in Romeinse tijd

Olst en omgeving bevonden zich vaker in woelige tijden. Toevalligerwijs werd een bewijs hiervan ontdekt in de periode waarin de IJssellinie werd aangelegd.

Lees verder


zorg dat u erbij bent

Bestel kaarten

7 t/m 22 september 2017

Onze Partners