Theaterspektakel


Het verhaal

Operatie IJssellinie vertelt het verhaal van burgemeester Theo en zijn gezin. Dat verhaal begint met een rode envelop, die instructies bevat voor een evacuatie van de bewoners van zijn dorp als de Russen komen. Want als dat gebeurt, wordt de IJssellinie in werking gezet om Nederland tegen de Russische inval te beschermen. En met het in werking stellen van de IJssellinie zal de hele IJsselvallei onder water komen te staan.

Theo zit met zijn handen in het haar. Hij heeft een onmogelijke opdracht. Hij moet duizenden inwoners veilig stellen en mag hen daar niet op voorbereiden, want de operatie is strikt geheim. Bovendien dreigt zijn huwelijk met de mooie Anya te stranden en slaagt hij er niet in zijn zeventienjarige dochter in het gareel te houden. Terwijl de wereld zijn adem inhoudt omdat grootmachten Amerika en Rusland het vriespunt van de Koude Oorlog bereiken tijdens de Cubacrisis, wordt de druk op Theo zo groot, dat zich in een klein dorp aan de IJssel een ramp lijkt te gaan voltrekken.

 Operatie IJssellinie is een verhaal van toen met een actueel thema: angst als levenshouding en de rampzalige gevolgen daarvan. De voorstelling is een pleidooi om te durven leven.


Het grote geheim, bedoeld om te vijand te weren, wordt verteld op een bijzondere locatie. Terug naar de jaren ’60 op het mystieke landschap de Haere met haar romantische uitstraling, verscholen bunkers en mysterieuze sfeer. Een theaterspektakel in de openlucht aan de oever van de IJssel, die ons allen verbindt.

‘Theater maken op locatie kan een voorstelling naar een hoger plan tillen, de ervaring versterken door iets toe te voegen aan iets wat er simpelweg al is. Daarbij is er toch niks mooiers dan de maan en de sterren boven je kop te hebben en je voeten in het zand en dat te delen met je collega’s en publiek.’

Jolmer Versteeg, regisseur

 


IJsselbiënnale

Operatie IJssellinie wordt opgevoerd tijdens de IJsselbiënnale. De IJsselbiënnale is een kunstroute langs de IJssel van 26 kunstwerken, die deelnemers al wandelend of fietsend kunnen bekijken. Ook is er een activiteitenprogramma samengesteld met initiatieven en musea uit de IJsselvallei. Kijk voor meer informatie op www.ijsselbiennale.nl

zorg dat u erbij bent

Bestel kaarten

7 t/m 22 september 2017

Onze Partners